Luigi
Celovečerní film
Feature Pool 2022

Na Sardinii právě skončily letní prázdniny a Luigi, který čerstvě odmaturoval, nemá do budoucna žádné plány. Znuděně se potlouká mezi otcovou autodílnou a vesnicí a na Instagramu sleduje nové životy svých spolužáků, kteří odjeli z ostrova dál studovat.

Luigi tím vším pohrdá, stejně jako obyčejnou prací. Jeho každodenní osamělost narušují jen otravná auta turistů, hledajících nedaleký kaňon.

Když jej otec postaví před ultimátum, že si buď do konce týdne najde práci, nebo nastupuje u něj v autodílně, Luigi musí jednat. Ráno tak stojí vedle profesionálních průvodců před kaňonem s tabulí „Guided tour“. Do svojí skupiny ale nabírá s přirážkou ty, které ostatní odmítli, protože by nezvládli náročný výstup – důchodce s holemi, lidi s malými dětmi nebo dramatickou obezitou. Luigi s potěšením sleduje, jak se jeho ledvinka rychle plní bankovkami. Právě si vydělal stejně, jako za měsíc práce v dílně. Podivná a nesourodá skupina turistů z různých zemí se může vydat na dno kaňonu na výlet, který se pro ně neodvratně musí proměnit v adrenalinový zážitek a Luigiho přiměje podívat se na svět trochu jiným pohledem.

Eliška Kováříková, Kateřina Kováříková, Adam Struhala

Sestry Eliška a Kateřina Kováříkovy studovaly obě na FAMU – Eliška scenáristiku, Kateřina produkci a spolupracovaly spolu na několika projektech. Eliška a Adam Struhala tvoří již několik let nerozlučné tvůrčí duo. Poznali se na Famu na katedře scenáristiky a dramaturgie, a od té doby spolu píší scénáře, rozhlasové hry, režírují filmy a také (společně s Kateřinou) vedou Kurzy filmového herectví pro děti. Eliška pochází z rodiny výtvarníků a vystudovala původně architekturu. V roce 2019 získala za scénář k filmu Vzteklá krása cenu Filmové nadace a Na FAMUFESTU zvítězila třikrát v kategorii Nejlepší nezrealizovaný scénář (v r. 2018, 2019 a 2022). Kateřina je v současnosti ředitelkou dětských táborů Aertěk (pod kinem Aero) a vede zde i kurzy herectví. Adam se narodil do rodiny knihkupců a filmařů a už od malička věděl, že chce točit filmy. Jejich krátkometrážní film Příběh hrůzostrašné Eliz byl nominovaný na Ceny české filmové kritiky a na Českého lva.